Side Beldesi: Tarih ve Doğal Güzelliklerin Buluşma Noktası

Side Beldesi: Tarih ve Doğal Güzelliklerin Buluşma Noktası
Antalya'nın gözde turistik beldesi Side, hem yerli halkın hem de turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerden biridir. Tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Side, ziyaretçilere birçok keşfedilecek yer sunmaktadır. İşte Side'de gezilecek başlıca yerler:
• Side Antik Kenti
• Manavgat Şelalesi
• Titreyen Göl
• Side Müzesi
• Side Tiyatrosu
• Apollon Tapınağı

Side Antik Kenti
Alanya'dan Side Antik Kenti'ne özel araçla 65,3 km uzaklıktadır. Side, Antik Yunanca'da "nar" anlamına gelmektedir ve Antalya kıyılarında bir yarımadada yer alır. Side Antik Kenti'ne giriş ücretsizdir ve hem müze kartlı hem de müze kartsız gezilebilir alanlar mevcuttur. Antik kentte, Yunan döneminden kalma heykeller, tapınaklar, tarihi eserler, mermer yapılar, o döneme ait nakışlı oyulmuş taşlar, şehir kapısı, agora, antik tiyatro, hamam, evler, tapınaklar ve bazilikalar görülebilir.
Side Antik Kentinde Kimler Yaşadı?
Side Antik Kenti'ni gezerken merak edilen ilk sorulardan biri, burada kimlerin ve hangi dönemlerde yaşadığıdır. Yazıtlara ve bulgulara göre, Side Antik Kenti'nde Yunanlar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar yaşamıştır. Yüzyıllar boyunca ticaret ve liman kenti olarak stratejik bir öneme sahip olan Side, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Side Antik Tiyatrosu
Side Antik Tiyatrosu, Side'nin en popüler yerlerinden biridir. Tiyatro, Side antik kentinin içinde, Side merkeze yürüme mesafesindedir. Günümüze kadar sağlam bir şekilde kalmış olan bu tiyatro, en az hasar görmüş antik tiyatrolardan biridir. Üç katlı olarak inşa edilmiş olup, toplam 15.000 seyirci kapasitesine sahiptir. Tiyatro içerisindeki mimari yapılar, Antoninler dönemine ait barok tarzdaki süslemelerle bezenmiştir.

Apollon Tapınağı
Apollon Tapınağı, M.S. 150 yılı civarında Roma'nın müzik ve ışık tanrısı Apollon için inşa edilmiştir. Tapınakta yan yana duran beş sütunu görmek mümkündür. Bu sütunlar, 2017 yılında restore edilmiştir.
Apollon Tapınağı, turistlerin en çok ziyaret ettiği ve fotoğraf çektirdiği ikonik bir yerdir. Birçok Türk dizisi de bu büyüleyici atmosferde çekilmiştir.
Gündüzleri, güneşin altında mavi gökyüzüyle birleşen devasa sütunlar harika bir görüntü oluştururken, geceleri yıldızlarla daha da güzel bir görünüm almaktadır.
Blog Arşiv